Marie Borovičková

Bezpečná domácnost

Dcerunka se dostala do věku, kdy sama ráda prozkoumává svět. Zkouší chodit, šplhat, miluje pohled z okna a ochutnává všechno, co ji zaujme a co objeví na zemi. Pro ni jsou tyto aktivity zábavné a plné dobrodružství, což je pro mě radost… a taky trochu stres. 😅 Postupně upravujeme naši domácnost, aby pro ni byla bezpečná a aby její průzkumy probíhaly bez nehod a zranění.

Věděli jste, že nejvíce úrazů, nehod a otrav u malých dětí se stane právě doma? Pojďme se podívat, jak předcházet těmto situacím a jak upravit domácnost tak, aby byla pro vaše dítě co nejbezpečnější.

Nejčastější nehody, nejnebezpečnější místnost

  • Pády

Pády z postele, ze schodů, uklouznutí na hladkém povrchu nebo kluzkém koberci… Pády tvoří téměř třetinu všech úrazů u malých dětí a předškoláků.

  • Popáleniny a opaření

Dítě na sebe může převrhnout horký čaj, narazit do vás, když přenášíte hrnec s horkou polévkou (přihodilo se mi to v dětství na návštěvě u babičky, která z toho byla ještě velmi dlouho vyděšená navzdory tomu, že popálenina nebyla závažná, jen to vypadalo děsivě), sáhnout na horký předmět, nebo pustit horkou vodu z kohoutku, pokud teplota není regulovaná… Popáleniny patří mezi nejčastější a nejbolestivější úrazy dětí.

  • Otravy

Náhodné požití léků, čistících přípravků, pracích prášků, alkoholu… Otravy jsou zejména nebezpečné pro děti batolecího věku až do pěti let. Nejčastěji se jedná o otravu léky.

Nejnebezpečnější místností pro děti je kuchyně.

Praktické tipy, jak zraněním a otravám předcházet

  • Umístěte domácí lékárničku, chemické přípravky používané v domácnosti (prací prášky, hnojiva, čistící prostředky), alkohol a tabákové výrobky mimo dosah dětí – ideálně do uzamykatelných skříní nebo jinak zabezpečených úložných prostor. Na trhu jsou k dispozici různé typy bezpečnostních zámků a pojistek, které se dají upevnit na skříňky, police a šuplíky, aby se zabránilo přístupu dětí k nebezpečným látkám. Doporučuje se také umístit tyto přípravky vysoko, kam dítě nedosáhne, i když toto opatření by v pozdějším věku nemělo být jedinou ochranou, protože děti mohou použít židli k dosažení svého cíle.
  • Vždy uchovávejte chemické přípravky v originálních obalech. Nikdy je nepřelévejte do obalů od potravin! Pamatuji si na případ, kdy dospělý muž začal pít hnojivo na květiny, které bylo přelito do PET lahve od minerálky a stálo na parapetu vedle květin. 🤦🏻‍♀️
  • Dbejte na to, aby na zemi nezůstaly žádné nebezpečné předměty jako zatoulané tabletky, baterie nebo vysypaný prací prášek, které by dítě mohlo ochutnat. Stejně tak dejte pozor na malé tvrdé předměty jako jsou ořechy, malé bonbony, knoflíky, korálky – i když nejsou jedovaté, mohou být nebezpečné, protože je dítě může vdechnout. Poprvé, když Dcerunka sama cosi strčila do pusinky, se to stalo během zlomku sekundy. Jen tak tak jsem si toho všimla periferním pohledem. Bylo to velmi, velmi rychlé a pro mě nečekané. Překvapeně jsem na ni hleděla, jak rychlá dokáže být. Od té doby si dávám velký pozor na to, co je v její blízkosti a co by pro ni mohlo být nebezpečné. 
  • Odstraňte z domácnosti veškeré jedovaté rostliny.
  • Pro případ možných otrav mějte v domácí lékárničce černé uhlí. V případě intoxikace ihned kontaktujte svého lékaře nebo Toxikologické středisko a postupujte podle jejich doporučení. Černé uhlí se u dětí podává ve formě suspenze: tablety se rozdrtí nebo nechají rozpadnout v malém množství vody a po podání se zapijí sklenicí vody.

Telefonní číslo na Toxikologické informační středisko (TIS) je 

224 91 92 93 nebo 224 91 54 02

Poradí vám, jak poskytnout první pomoc a jak dále postupovat.

Budou od vás potřebovat tyto informace: přesné informace o nehodě, celé jméno, rodné číslo, zdravotní pojišťovnu.

  • Nábytek musí být pevný a stabilní, ideálně ukotvený ke zdi, aby nedošlo k jeho převrácení. Děti mohou spadnout z postele, přebalovacího stolu nebo židlí, je proto důležité, aby byli rodiče vždy ostražití a nenechávali děti bez dozoru na vyvýšených místech. Rizikové je také použití dětských odrážedel a chodítek, velmi nevhodné jsou z důvodů možného pádu patrové postele
  • Ostré rohy nábytku by měly být kryté chrániči, aby se o ně dítě nemohlo zranit.
  • Nevhodný je prosklený nábytek v dosahu dítěte, pokud výplň není ze speciálního netřístivého skla. Moje teta má dodnes jizvu přes čelo, jak proletěla jako dítě prosklenými dveřmi, takže u nás prosklený nábytek nehrozí…
  • Zabraňte samostatnému přístupu dítěte ke schodům, balkónu a oknům. Okna udržujte zavřená (je možné nechat je otevřená pouze na 10 cm) a zabezpečte je tak, aby je dítě nemohlo otevřít samo. Obvykle věším prádlo z jednoho z našich oken. Protože jsem menší postavy, používám k tomu malou stoličku. Nedávno jsem byla celkem v šoku, když jsem viděla, jak Dcerunka během okamžiku vylezla na zapomenutou stoličku a snaží se dostat na radiátor a dále na parapet. Teď si dávám velký pozor, abych na stoličku nezapomněla. Nikdy by mě nenapadlo, že je Dcerunka v tomto věku fyzicky schopná takových manévrů a že rychle pochopí, jak ji stolička může pomoct k dosažení oblíbené zábavy.
  • Přístup k oknu může usnadnit i nevhodně umístěná postýlka. Děti jsou zdatní horolezci, proto by postýlka neměla být blízko záclon nebo oken. Pro všechny případy je dobré pod postýlku položit měkký koberec.
  • Koberce, podložky a běhouny by měly mít protiskluzovou úpravu. Nebezpečí uklouznutí hrozí hlavně v koupelně a kuchyni. Schodiště by mělo mít zábradlí po obou stranách; pokud jsou schody příliš kluzké, měly by být vybaveny protiskluzovými pásky.
  • Elektrické zásuvky musí být vybaveny záslepkami. Elektrické spotřebiče by měly mít kratší kabely, aby je dítě nemohlo snadno shodit (což je důležité například u varné konvice). Pokud jsou kabely delší, měly by být vedeny za nábytkem, kde nebudou přístupné.
  • Dítě může shodit i celý stůl, pokud se chytí ubrusu, proto by ubrusy v domácnostech s malými dětmi neměly být vůbec používané. Nedávno jsem byla svědkem takové situace. Dcerunka na návštěvě zavrávorala a rychle se chytla nejbližší opory –  konferenčního stolku s ubrusem. Protože jsem Dcerunku hlídala (věděla jsem, že si není v chůzi stoprocentně jistá), nehodě se zabránilo. Horká káva a čaj naštěstí stály dostatečně daleko, aby nedošlo k úrazu, ale nepořádek by to byl slušný.
  • Nikdy nemanipulujte s horkými tekutinami nebo jídlem, když držíte dítě! Při vaření používejte zadní plotny a dávejte pozor na držáky pánví a nádob, které mohou být horké nebo o které se můžete zachytit a shodit je na zem. Můžete použít speciální ochrannou ohrádku na varnou desku. Myslete také na to, že nekryté pánve s olejem mohou prskat a to dost daleko.
  • Děti by neměly mít přístup k ostrým předmětům, jako jsou nože a nůžky, které by mohly způsobit zranění. Také je důležité udržovat plastové sáčky a igelitové tašky mimo dosah dětí z důvodu rizika udušení.
  • Dbejte také na to, aby byla tekoucí voda bezpečná – baterie s termostatem nebo průtokové ohřívače by měly být nastaveny na teplotu maximálně 54°C.
  • Velkou opatrnost vyžadují i otevřené vodní nádrže na zahradě, bazény a třeba i koupání ve vaničce, které představují riziko pro děti, pokud nejsou pod dohledem dospělého. I malé množství vody, pouhých 10 cm, může být pro dítě nebezpečné.

Závěrem...

Snad vás tento článek příliš nevyděsil nebo nevzbudil úzkost. Když můj partner, který velmi dbá na bezpečnost naší Dcerunky, viděl obrázky různých nehod, které jsem používala jako podklad pro psaní tohoto článku (využila jsem jen ty mírné 😉), odešel se slovy: „já se na to ani nemůžu dívat.“ Nechci nikoho strašit, jen si myslím, že je velmi důležité se na bezpečnost zaměřit dřív, než se něco vážného stane. I mě samotnou tento článek přiměl více přemýšlet o tom, co ještě je potřeba u nás doma zabezpečit.

Děti jsou jako malí čertíci – rychlí, divocí a neustále zvídaví. Dětství bývá plné pádů, nehod a bolístek, to je prostě realita. I když budete sebeopatrnější rodič, pravděpodobně se nevyhnete slzičkám svého dítěte, které budou provázet nějakou nehodu. Je však důležité udělat co nejvíce pro to, aby vaše domácí prostředí bylo co možná nejbezpečnější a aby, pokud k nehodě dojde, neměla vážné následky. Pojďme tomu společně předcházet.  🙂

Pokud máte jakékoliv pochybnosti nebo otázky ohledně vašeho zdravotního stavu či zdravotního stavu vašeho dítěte, obraťte se na lékaře, který poskytne profesionální diagnózu a doporučí nejvhodnější léčebné postupy přizpůsobené vašim individuálním potřebám. Zde uváděné informace jsou obecného charakteru, nejsou poskytováním zdravotní péče a nenahrazují odbornou zdravotní péči či konzultaci s lékařem.

Zdroje informací:

https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/12/prevenceurazdomacnostech2008.pdf

https://www.tis-cz.cz/index.php/aktuality

https://sancedetem.cz/urazy-u-deti-jejich-prevence

https://sancedetem.cz/publikace/prevence-domacich-urazu-v-praxi-praktickych-lekaru-pro-deti-dorost-bezpecne-domaci

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *