Marie Borovičková

Opruzeniny, odřeniny, škrábance… a zázračná mastička letošního léta

„Kde máme tu zázračnou mast?“ zavolal na mě nedávno partner při přebalování Dcerunky. O jaký přípravek z naší domácí lékárničky se jednalo? A proč ho tak nazval? Dozvíte se v dnešním článku. 🙂

Také se s vámi podělím o praktické tipy, jak ošetřit odřeniny a jiné drobné povrchové ranky, a jak se vyhnout problémům s opruzeninami, stejně jako se to podařilo nám.

Malá odbočka úvodem – stále platí, že nikomu nedělám reklamu. Dnešní tip samozřejmě není zázračný a také není jedinou možností, jak řešit určité zdravotní problémy – to bych jako lékárnice ani nemohla tvrdit. Jako mamince mi však tento konkrétní přípravek hodně pomohl, proto bych na ně z pohledu mámy ráda upozornila.

Vždy platí, že zdravotní problémy je nejlepší konzultovat individuálně s lékárníkem či lékařem, který vám pomůže zhodnotit situaci a vybrat optimální přípravek podle aktuálních příznaků. 

Voilá... ochranný krém Sudocream

Zdravotnický prostředek Sudocream mi jako lékárnici prošel rukama nesčetněkrát. S nadsázkou bych mohla říct, že ho byly snad tuny. 🙂

Kupovaly ho maminky malých dětí, důchodci, pečovatelé, ve velkém jsem ho chystala pro nemocniční oddělení, LDN i domovy důchodců. Když jsem vybírala ochranný a hojící přípravek do naší lékárničky, který by měl dobré složení a multifunkční využití, vybrala jsem si právě Sudocream. Ovlivněná velkou oblíbeností mezi pacienty jsem koupila objemnou piksli, že jsou opruzeniny u malých dětí asi hodně velkým problémem a že ho brzy vymažu.

A jaká byla realita?

Sudocream jsem používala hlavně po narození Dcerunky – jednou denně jsem preventivně lehce namazala oblast okolo konečníku, abych zabránila podráždění kůže, takže jsem Sudocreamu spotřebovala malinko.

A opruzeninám, kvůli kterým jsem kupovala velké balení, jsme se úplně vyhnuli. Dcerunka měla podrážděnou kůži na zadečku jen výjimečně a to v malém rozsahu – obvykle to byl jen drobný flíček, který většinou do druhého dne vymizel. Sudocream jsem z lékárničky vytahovala asi tak jednou za měsíc, takže jsem celkově vypotřebovala maximálně dvě mini balení vzorku (po 10 gramech). Žádné tuny krému. 🙂

No a pak jsem skoro zapomněla, že ho doma máme. 🙂

Po více než roce jsem Sudocream při prohledávání naší lékárničky opět objevila. Řešili jsme silně podrážděnou a zarudlou kůži v plenkové oblasti, která byla způsobena působením moči ze sběrného sáčku (více o tomto příběhu se dozvíte zde). Nejdříve jsem vyzkoušela dva ochranné krémy, které jsem zrovna měla po ruce, ale výsledek nebyl nic moc. 

Otevřela jsem lékárničku a zrak mi padl na velký, ještě neotevřený kelímek Sudocreamu. Namazala jsem… a efekt byl skvělý. Už po několika aplikacích bylo vidět, jak se kůže krásně hojí. Do několika dnů bylo po problému. Výborný efekt a rychlost, s jakým nastoupil, byl důvodem, proč jej partner s nadsázkou označil za „zázračné mazání“. 🙂

Dalších praktické a užitečné přípravky, které doporučuji mít přípravené v domácí lékárničce pro vaše miminko, naleznete zde. 

Multifunkční využití

Protože Dcerunka vstoupila do období testování chůze a běhaní, nemáme v poslední době nouzi o odřená kolínka a jiné dětské šrámy. Navíc se naučila říkat „bebé“ na každou bolístku, která se jí přihodí a tak teď procítěně a srdceryvně reaguje na každou mikroskopickou tečku, která se ji na těle objeví. To její „bebééé“, kdybyste to slyšeli, srdce by vám to utrhlo. 😄

Sudocream mám nyní pořád po ruce, aby si Dcerunka mohla své „bebé“ namazat. A není to jen psychologická pomoc, Sudocream je na hojení oděrek, škrábanců a jiných drobných poranění kůže velmi účinný.

Co je Sudocream a k čemu se používá?

Sudocream je ochranný krém, který se používá k prevenci a ošetřování

➤ opruzenin (plenkové dermatitidy)

➤ odřené pokožky a pokožky v okolí poranění

➤ proleženin

 dermatitidy při inkontinenci 

➤ iritační kontaktní dermatitidy (podráždění a poškození kůže způsobené vnějšími činiteli – chemickými látkami (saponáty, mýdla, rozpouštědla…), fyzikálními vlivy, močí, stolicí, vodou…)

Sudocream napomáhá hojení, zkliďnuje pokožku, mírní její podráždění a začervenání, zvláčňuje… a jak dodala má kamarádka „navíc krásně voní“. 🙂 (ale jen tak jemně, po levanduli).
 
Je to praktický pomocník do domácnosti a navzdory mé averzi vůči reklamě na přípravky pro zdraví musím potvrdit, že označení „multi-expert“ je v tomto případě na místě.
 

Jak ošetřit odřeniny a jiné drobné ranky?

U tohoto tématu je určitě vhodné připomenout, jak ošetřit lehké povrchové poranění kůže. S drobnými poraněními, rankami a odřeninami se totiž jako rodiče budete setkávat poměrně často. Děti jsou kvítka, mají spoustu energie a chuti prozkoumávat svět… a to bezpečně a s opatrností úplně neumí. Však to asi znáte. 😉

Jak na to?

1. Ránu jemně vyčistěte pod tekoucí vodou (zbavte ji vnějších nečistot – písku, prachu, trávy…) a lehce osušte.

2. Ránu i její okolí vydezinfikujte. 

3. Okolí poranění osušte od dezinfekce a lehce namažte ošetřujícím krémem.

4. Překryjte vhodným krytím (podle velikosti a charakteru rány – náplastí, gázou a obvazem…).

5. Ránu kontrolujte a krytí podle potřeby vyměňujte. Po zacelení rány pokračujte v aplikaci ošetřujícího krému pro úplné dohojení.

V případě silnějšího krvácení a hlubokých nebo rozsáhlých poranění kontaktujte lékaře. Stejně tak kontaktujte lékaře, pokud by se stav ošetřené rány zhoršil (rána by se zanítila, zarudla, natekla, byla horká nebo bolestivá).

A jak je možné, že jsme se úplně vyhnuli opruzeninám?

Už od porodu jsme následovali doporučení z porodnice, které nám zdůraznila i naše pediatrička, které zní:

při každém přebalování opláchněte miminko čistou vodou.

A to vůbec neznamená, že byste museli několikrát denně napouštět vaničku a dělat miminku koupel. Opláchnutí pod tekoucí vodou z kohoutku v umyvadle je dostačující.

K tomuto pravidlu se samozřejmě vážou další doporučení – velmi důležité je časté přebalování a přebalení ihned po každé stolici. 

Mě se tento přístup zdá logický a nikdy mě ani nenapadlo, že bych Dcerunku po kakání nepřebalila hned – takže jsem byla hodně překvapená, když jsem zjistila, že to u některých maminek vůbec není samozřejmý přístup. Vyhněte se zbytečným zdravotním komplikacím a přebalujte miminko po stolici ihned.

Pozor, nejen stolice, ale i moč dokáže kůži hodně dráždit. To si také ne všichni uvědomují. Nenechávejte děti v plence dlouho, i když je jen počůraná. Dlouhé pobývání ve vlhkém prostředí dráždivé moče je pro pokožku dítěte zatěžující a může kůži poškozovat… nehledě na to, že je to také nepříjemné. Přebalujte dostatečně často (více se dočtete zde).

Také doporučuji nepoužívat žádné parfemované čistící ubrousky. A vlastně žádné vlhčené ubrousky, pokud by měly nahrazovat opláchnutí čistou vodou. Vlhčené ubrousky napuštěné pouze vodou, bez aditiv a parfemace, mají smysl třeba při cestování nebo jimi můžete miminko dočistit. Očista pod tekoucí vodou je nejlepší, nejhygieničtější a nejjednodušší způsob, jak zabránit opruzeninám.

Nám se namísto ubrousků na dočištění osvědčily vodou navhlčené odličovací vatové tampony, které jsou ke kůži velmi jemné a kterými se lehce dostanete do všech záhybů kůže (a nepodráždí i ta nejcitlivější místa). Navíc neobsahují žádné dodatečné a potenciálně dráždivé chemické látky jako spousta vlhčených ubrousků. 

Dalším dobrým tipem pro dočištění kůže je Perlan, což je přírodní netkaná textilie používaná ve zdravotnictví. Můžete ho nastříhat na požadovanou velikost, navlhčíte vodou a máte levný a praktický vlhčený ubrousek, který je navíc ekologický – je snadno odbouratelný a můžete ho i kompostovat. 

Něco málo o dětské kosmetice...

Podráždění kůže miminka může být způsobeno také používáním nevhodné dětské kosmetiky. Čím více voňavý přípravek s různými přísadami, tím větší pravděpodobnost, že na něj kůže miminka může negativně zareagovat. Vybírejte kvalitní, šetrnou kosmetiku určenou přímo pro miminka.

Možná byste takové doporučení od lékárnice nečekali – ale já jsem u Dcerunky nepoužívala skoro nic. Byla jsem sice zásobena širokým spektrem různých kvalitních přípravků, ale vystačila jsem si s málem. Po porodu jsem občas použila dětský olej, když byla kůže Dcerunky hodně suchá (používala jsem Weledu), někdy se stalo, že na kotníčcích a zápěstích kůže trochu praskala a s tím nám vždy rychle pomohla dětská mast Bepanthen Baby. 

Mimochodem, suchá kůže je u novorozeňátek celkem běžný jev, protože jejich prenatální vývoj probíhá ve vodě a kůže se teprve musí adaptovat na suché prostředí, tak nelekejte, když se vašemu miminku po porodu začne kůže lehce olupovat. Dětský olej nebo hydratační mléko či krém obvykle tento problém snadno vyřeší. Pokud by byla situace vážnější či dlouhotrvající, poraďte se s lékařem.

Dále jsem používala šetrný dětský sprchový gel (Hipp) – a to pouze při oplachování po stolici, jinak jsem si vystačila s čistou vodou. Na odstranění hovínek byla skvělá také bambusová žínka – jemně a lehce odstranila z kůže veškeré znečištění, takže ani toho sprchového gelu jsem nespotřebovala moc.

Plus preventivní mazání Sudocreamem v tenké vrstvě v oblasti konečníku v prvních měsících po porodu, jak jsem to zmiňovala na začátku.

A to bylo vše.

Určitě nemůžu tvrdit, že bych používala dětskou kosmetiku každodenně. Lidské tělo mi přijde dokonalé samo o sobě a nemyslím si, že by bylo potřeba mu od začátku všemožně vypomáhat (nebo ho spíš zatěžovat…), pokud k tomu není důvod. Takže jsem Dcerunku mazala opravdu jen občas, když to bylo potřeba. Preventivní promazávání celé plenkové oblasti, olejování těla po každé koupeli, aplikace speciálních ochranných krémů na obličej, přísady do koupele… pokud to není nutné (například z důvodu nadměrné suchosti kůže, atopického ekzému apod.), tak tomu moc nefandím. 

A ano, vyslechla jsem si k tomu i komentáře starší generace, že „za nás jsme miminka mazali vždycky, miminka mají hezky vonět…“ ale co už, vidím to prostě jinak. 🙂

Hory dětské kosmetiky, které se u nás nakupily mými předporodními nákupy (v souladu se zaručenými radami na internetu 🤦🏻‍♀️) a také mnohými dary, které jsem po porodu dostala od rodiny a přátel, u nás zůstavají jako zásoby. Takže moje doporučení na závěr: až na vás bude při vašich předporodních přípravách útočit reklama „bez tohoto dokonalého přípravku se prostě neobejdete“, berte to prosím s rezervou. Nejen u dětské kosmetiky. 🙂

Miminko více než hromadu „naprosto nezbytných dokonalých produktů“, potřebuje maminku, která je v pohodě. 🙂 O tom, jaké to po porodu skutečně je a čemu reálně maminka čelí, písu v mém e-booku o šestinedělí zde. A rozhodně to není jsou starosti, že nemáte miminko čím namazat. 🙂

Závěrem...

Snad vám můj dnešní článek přinesl další praktické informace, které vám usnadní každodenní péči o o vaše miminko. Pokud máte k tématu jakýkoliv dotaz, neváhejte mě kontaktovat (třeba přes Facebook), ráda vám na něj zodpovím. 🙂

 Přeji vám, aby se vám zdravotní obtíže vašich dětiček co nejvíce vyhýbaly. 🙂
 

Můj projekt není nikým sponzorován. Produkty uváděné v tomto článku nejsou zamýšlené jako reklama. Domnívám se, že konkrétní doporučení mohou pomoci lépe než obecné rady, proto uvádím příklady vhodných přípravků. Vždy se poraďte s lékařem či lékárníkem. 

Pokud máte jakékoliv pochybnosti nebo otázky ohledně vašeho zdravotního stavu či zdravotního stavu vašeho dítěte, obraťte se na lékaře, který poskytne profesionální diagnózu a doporučí nejvhodnější léčebné postupy přizpůsobené vašim individuálním potřebám. Zde uváděné informace jsou obecného charakteru, nejsou poskytováním zdravotní péče a nenahrazují odbornou zdravotní péči či konzultaci s lékařem.

Ochranný krém Sudocream MULTI-EXPERT je zdravotnický prostředek. Používá se pro podporu léčby a prevence: plenkové dermatitidy, dermatitidy při inkontinenci, proleženin, odřené pokožky a opruzenin, pro podporu léčby iritační kontaktní dermatitidy a pro ochranu pokožky v okolí poranění. Před použitím si pečlivě přečtěte návod k použití a informace o jeho bezpečném použití.

Zdroje informací: 

Dermatol. praxi 2012; 6(3): 148–151 

Čes-slov Derm, 91, 2016, No. 3, p. 102-112

Urol. praxi, 2015; 16(1): 16–20

https://www.sudocrem.com/cz/

 

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *